Czarnuszka – ZŁOTO FARAONÓW

Czarnuszka

W ostatnich latach praktycznie z każdej strony jesteśmy wręcz bombardowani informacjami o zdrowym stylu życiu, dietach, składnikach pochodzenia naturalnego, które finalnie mają pomoc nam zachować zdrowie i młodość na długi czas. To prawda, że społeczeństwo stało się bardziej świadome, co znaczy, że dużo chętniej korzystamy z takich informacji, jednak często zdarza się, że na stosowaniu „zdrowych substancji” skupiamy się na krótko i próbujemy czegoś nowego. Jednak niektóre z nich naprawdę warto zachować w naszej diecie na dłużej i takim produktem bezapelacyjnie jest olej z czarnuszki – naturalnego pochodzenia, tłoczony na zimno, który znany jest już od wieków i z pewnością sprawdzi się na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jak działa olej z czarnuszki, w czym pomaga i jak go stosować?

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka jest rośliną, która pochodzi z terenów  Azji Zachodniej i Europy Południowo-Wschodniej. W Polsce uprawiana jest jako popularna roślina ozdobna o delikatnych, niebiesko-chabrowych kwiatach. Znana jest również jako kmin egipski, kmin czarny, czarnucha, kąkol nica czy kolendra siewna. Najbardziej prozdrowotne właściwości czarnuszki znajdziemy w jej nasionach. Czarnuszka znalazła swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Skład oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest źródłem wielu ważnych dla nas substancji, takich jak: nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (kwas linolowy, olejowy, alfa-linolenowy, palmitooleinowy, arachidowy i eikozetowy, w tym 55% kwasów omega-6 i 24,7% kwasów omega-9), 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, fitosterole, naturalne tokoferole, olejek eteryczny (0,5-1,5%), witaminy (E, A, B1, B2, C, PP, B7), mikroelementy i pierwiastki śladowe (wapń, potas, żelazo, magnez, selen, cynk) oraz nigelon, który jest związkiem czynnym mającym silne właściwości przeciwalergiczne. W składzie olejków eterycznych z nasion czarnuszki, znajduje się około 1% olejku lotnego o nazwie tymuochinon, który jest najaktywniejszym składnikiem oleju i ma przy tym działanie przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwartretyczne, ponadto uważany jest za najcenniejszy składnik oleju z czarnuszki.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki posiada długi szereg właściwości prozdrowotnych, jednak ważne jest, aby pamiętać, że najwięcej składników mineralnych, witamin i składników odżywczych znajdziemy w oleju z czarnuszki tłoczonym na zimno.

Olej z czarnuszki na problemy układu trawiennego

Olej z czarnuszki siewnej jest szczególnie polecany przy przy leczeniu problemów gastrycznych czy do wspomagania procesów trawiennych. Jest zalecany przy niestrawności, refluksie, wrzodach żołądka, bólach żołądka, infekcjach przewodu pokarmowego, do poprawy i wzmocnienia pracy wątroby, w stanach zapalnych oraz do poprawy przemiany materii. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki sprawia, że działa on jak tarcza na najgroźniejszą bakterię dla naszego układu pokarmowego – helicobacter pylori.

Olej z czarnuszki na alergię

Olej z czarnuszki jest najlepszym naturalnym lekiem dla osób, które mają problemy z alergią oraz często chorują na zupełnie górnych dróg oddechowych. Rozszerzające działanie składników czarnuszki w znaczący sposób łagodzi objawy kaszlu, astmy, wspomaga rozszerzenie oskrzeli i ułatwia oddychanie. Co ważne, stosowanie oleju z czarnuszki nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, jak często ma to miejsce przy stosowaniu leków antyhistaminowych.

Olej z czarnuszki a „zły” cholesterol

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki egipskiej obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu minimalizowane jest ryzyko zawału, udaru mózgu czy zawału serca, a także wielu innych schorzeń układu naczyniowo-sercowego. 

Olej z czarnuszki – działanie antynowotworowe oraz odporność.

Z licznych badań wynika, że dzięki zawartej w swoich nasionach alfa-lederynie czarnuszka przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz do zahamowania ich rozwoju. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe NNKT wspomagają również pracę układu immunologicznego, pełnią funkcję przeciwutleniacza, stabilizują i chronią fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed ich uszkodzeniem ze strony toksyn i wolnych rodników. Stosowanie oleju z czarnuszki zaleca się więc w szczególności w stanach osłabienia, obniżenia odporności, po rekonwalescencji oraz po chemio- i radioterapii.

Jak już na początku wspomnieliśmy – olej z czarnuszki tak samo, jak wszystkie roślinne oleje tłoczone na zimno, może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, co sprawia, że zastosowanie znalazł także w kosmetyce i medycynie naturalnej. Jest jednym z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii.

Olej z czarnuszki na skórę 

Stosowany zewnętrznie korzystnie wpływa na wygląd skóry i poprawia jej stan. Wspomaga eliminację stanów zapalnych i wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Jest pomocny przy leczeniu łuszczycy, trądziku, atopowego zapalenia skóry, wyprysków egzem, alergii skórnych itp. Stosowany w maściach hamuje rozwój dermatofitów w sposób porównywalny do stosowania leków przeciwgrzybiczych. 

Olej z czarnuszki na włosy i skórę głowy

Olej z czarnuszki sprawia, że skóra głowy jest oczyszczona i nawilżona.  Uelastycznia ją, zapobiega łuszczeniu oraz pękaniu, doskonale eliminuje łupież. Ogranicza do minimum wypadanie włosów, sprawia, że włosy są mocniejsze i błyszczące. Odżywia i wzmacnia cebulki włosów, efektem tego skóra głowy staje się dotleniona i dowitaminizowana.

Przeciwwskazania do stosowania oleju z czarnuszki

Przeciwwskazań do stosowania czarnuszki w zasadzie brak. Należy mimo wszystko pamiętać, że ma ona działanie przeciwskurczowe, to nie powinna być stosowana w czasie ciąży. Podczas karmienia należy skonsultować się z lekarzem.

Smak, zapach i barwa oleju z czarnuszki

Kolor oleju z czarnuszki waha się między kolorem miodowym a ciemnobrązowym. Ma dość intensywny i charakterystyczny lekko gorzki smak, a także korzenny aromat zapachowy.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Jego stosowanie najlepiej rozpocząć od niewielkich dawek. Na początek dobrym pomysłem jest dodawanie go do potraw. Olej jest zimnotłoczony dlatego spożywać można go wyłącznie na surowo, oleju nie należy podgrzewać, nie wolno na nim smażyć. Zaleca się, aby w celach zdrowotnych przyjmować bezpośrednio jedną łyżeczkę oleju z czarnuszki dwa razy dziennie przed posiłkiem – najlepiej rano i wieczorem. Dawkowana w ten sposób wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy i trawienny.

Jako kosmetyk, olej z czarnuszki idealnie sprawdzi się dodawany do szamponów, maści, balsamów, a także stosowany bezpośrednio na skórę.

Gdzie kupimy olej z czarnuszki?

U nas ;)! Olej z czarnuszki można kupić w sklepach zielarskich, aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, a także w miejscach zajmujących się sprzedażą kosmetyków naturalnych.

Ciekawostka..

W świecie arabskim czarnuszka od setek lat do dnia dzisiejszego jest uważana za panaceum w zasadzie na wszystkie dolegliwości! Z tego powodu została określona, jak „złoto faraonów”. Wzmiankę o niej znajdziemy także w islamie, bowiem prorok Muhammad mówił, że „czarnuszka leczy wszystko, oprócz śmierci”.